Existentiella samtalsterapeuter

Idag finns det många olika filosofier och tillvägagångssätt för att hjälpa en människa att må bättre. Många av de terapiformer som kan erbjudas av seriösa och professionella terapeuter bottnar i samma läror men med tiden så kan man se hur olika spår har utvecklats. En mycket spännande psykologi och terapiform är existentiell psykologi som handlar väldigt mycket om hur en människas liv ser ut och fungerar hellre än hur människans psyke är strukturerat. Med existentiell terapi så ser man noga på varje individs livsstil och man försöker hitta sätt att dra nytta av det som upplevs som jobbigt.

Antalet som samtalsterapeuter som har existensiell psykologisk inriktning är relativt få men du kan hitta några här. Annars kan du söka efter samtalsterapeuter i Stockholm med psykosyntetisk inrikning som också intresserar sig för existensiell frågor. En av dessa samtalsterapeuter brukar blogga om det på terapi-stockholm.com

Vanliga frågor man ställer under ett terapisamtal som bygger på den existentiella läran är:

  • Var befinner jag mig i livet och i världen just nu?

  • Var kommer jag från?

  • Vart är jag på väg?

Man kan säga att denna terapiform handlar om att finna en mening med sin tillvaro, att förstå sina värderingar och att förtydliga för sig själv hur man vill se sitt eget liv. Det här är alltså en högst individuell terapiform där man finner svaren hos sig själv med hjälp av en terapeut som har verktygen som krävs för att kunna jobba med dessa frågeställningar.

En individuell process

När man genomgår existentiell terapi så kommer man ganska snart att komma till botten med mycket viktiga frågor, det här är frågeställningar som är till för att man ska kunna ta reda på vad som verkligen är viktigt för en själv i livet. Ångest och depression uppstår ju ofta i samband med att en person känner sig vilsen och utan någon egentlig mening i livet. Vad man kommer att behandla under terapin beror förstås mycket på det som man lider av. Det råder stor skillnad på de behov som en person som inte kan välja mellan vanilj- och jordgubbsglass har och de behov som en människa som inte vet om han eller hon kan bli kvar i ett äktenskap har. Även om dessa två frågeställningar innebär otroligt olika konsekvenser när man väl fattar sitt beslut så kan man säga att tankeprocessen är ganska lika. Det gäller helt enkelt att inse vad det är hos en själv som styr och vad man egentligen vill.

Krisen som en möjlighet att växa

Något som är mycket positivt med existentiell psykologi är att man inte ser krisen som något ont. Istället så ser man ångest och livskval som en möjlighet att utvecklas som människa. Med hjälp av existentiell terapi så kan man komma i kontakt med känslan av att vara av betydelse, både för sig själv och för andra. Det här kan ge en den motivation som man behöver för att komma upp på morgonen och möta ännu en dag. Man talar alltså inte om ångest och svårigheter att se mening i livet som en slags sjukdom utan som en möjlighet att faktiskt börja leva medvetet vilket ger en den mening som man behöver för att må bra.

Om man ska ge ett enkelt svar på frågan vad är existentiell psykologi så kan man säga att en terapeut som jobbar med denna metod är intresserad av vad folk gör med sina liv och hur de lever. Det handlar alltså inte om att sätta etiketter på folk i enlighet med en teori utan om att se på hur personen faktiskt lever idag och vad som händer i individens verklighet.

8 Jul 2013

Välkommen till www.samtalsterapi-i-stockholm.se

 

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)